Më 15 qershor 2009, pas namazit të akshamit, në xhaminë tonë në Kreuzlingen u mbajt një tribunë fetare, ku u trajtua kryesisht çështja e gjendjes së ummetit islam në pergjithësi dhe e muslimanëve në Perëndim.

Më 21 mars 2009, pas namazit të akshamit, Bashkësia Islame Shqiptare “Hëna e re” dhe Forumi i të Rinjve Muslimanë nga Kreuzlingeni, për hir të ditëlindjes së Muhammedit a.s. organizuan një kuiz diturie për të rritur.

Më 16.11.2008, ditë e diel, në ora 11:45 në xhaminë tonë filloi prezantimi përmes video-bimerit e mënyrës së kryerjes së haxhit. Prezantimin e udhëhoqi imami i xhamisë Rejhan ef. Neziri.

Më 2 mars 2008 për xhematin e Kreuzlingenit ishte një ditë e veçantë, ditë feste, ngase atë ditë u kurorëzua puna pesëmujore e mjeshtërve tanë të shkathtë në rinovimin e objektit të blerë për xhami.

Që nga 1 tetori 2007 e deri më 1 mars 2008, këta dashamirë të xhamisë e të fesë, përjashtuar të dielat, kanë punuar për çdo ditë të Zotit, duke sakrifikuar vetveten, familjen e miqtë e tyre, vetëm e vetëm t'i përfundojnë punët që i kishin filluar te kjo xhami.

Në qytetin e Kreuzlingenit të kantonit të Thurgaut në Zvicër në Zvicër, dje më 12 prill 2008, u bë hapja e objektit të xhamisë së re. Në aktin solemn, merrnin pjesë krerët e bashkësive fetare nga Maqedonia, Kosova si dhe autoritetet e komunës dhe të kishës katolike të Kreuzlingenit. Në hyrje të këtij objekti sapo të rinovuar, shiritin e prenë Myftiu i BI të Kosovës, Naim ef. Tërnava, kryetari i Komunës së Kreuzlingenit, Andreas Netzle dhe Reis ul-Ulema i BI të Maqedonisë, Sulejman ef. Rexhepi.

Fjalimi i Reis ul Ulemasë H. Sulejman ef. Rexhepi me rastin e inaugurimit
të xhamisë “Hëna e Re" në Kreuzlingen të Zvicrës

 

Bismil-lahir-rahmanir-rahim. I nderuari kryetar i kësaj qendre islame në këtë vend, i respektuari imam i këtij xhemati në këtë vend, të nderuar kolegë që ndodheni së bashku në këtë vend, më i dashuri xhemat, më lejoni që në emrin tim dhe në emrin e Bashkësisë Islame të R. së Maqedonisë t’ju përshëndes edhe një herë me përshëndetjen absolute islame e cila predikon paqe, qetësi dhe perspektivë në shoqërinë njerëzore: es-selamu alejkum ve rahmetulla.

Imami Rehan Neziri pas pushimeve verore ka përshëndetur për herë të parë 24 nxënësit muslimanë të klasës së katërt të Kreuzlingenit – në gjuhën gjermane dhe pa shami. Dyshimet rreth sigurisë të SVP-së (Partisë Popullore Zvicerane) kundër këtij projekti fetar për integrim pritet t’i mënjanojë qeveria e kantonit Thurgau.