FAKTI: Mendoni se gjendja e rëndë ekonomiko-sociale në Maqedoni, papunësia dhe varfëria që janë në rritje, bën që shumë shqiptarë të martuar, në marrëveshje me gratë e tyre, të prishin kurorën dhe të kërkojnë një nuse nga shtetet e Bashkimit Evropian (BE), me të cilën do të vinin kurorë dhe do të rregullonin letrat e punës në ato vende evropiane?

Olivier Roy është njëri prej ekspertëve më të famshëm sa i përket Islamit politik. Në këtë intervistë me Michael Hesse, ai flet për fundamentalizmin fetar, Islamin në Evropë, si dhe jep sqarime se pse klasat e mesme të muslimanëve në Perëndim duhet të njihen si një komunitet fetar perëndimor, e jo si një kulturë e huaj.

Karen Armstrong për shtatë vite ka shërbyer si murgeshë katolike para se të regjistrohej në Oksford. Sot, ajo radhitet në mesin e teologëve më të famshëm të botës, njëherit edhe autore e disa bestsellerëve mbi religjionet e mëdha dhe themeluesit e tyre.

1. Si dekan patët rastin që ta përcillni gjeneratën e parë të studentëve të Fakultetit të Shkencave Islame në Shkup. A mund të na thoni se me ç’nivel të përgatitjeve profesionale na del kjo gjeneratë?

Këtë intervistë që e keni para vetes e kemi zhvilluar me anë të internetit në muajt korrik dhe gusht të vitit 2004. Këtë do ta keni të ndarë në pesë pjesë, duke shpresuar se edhe ju si lexues shqiptarë do ta lexoni me të njëjtin interesim, entuziazëm e kërshëri të plotë sikur çdo lexues tjetër turk, kur u botua për herë të parë në gazetën ditore turke Yeni Safak, të datës 30 gusht - 3 shtator 2004. (Ali murat Güven).