Të mërkurën që shkoi, më 17 prill 2024, në Kuvendin e rregullt vjetor të organizatës kantonale për dialog ndërfetar (Interreligiöser Arbeitskreis im Kanton Thurgau), unë Rehan Neziri, imam në xhaminë «Hëna e re» në Kreuzlingen, e dorëzova mandatin tim si anëtar kryesie dhe si bashkëthemelues i kësaj organizate.

Dertet, sikletet, problemet, nyjet janë pjesë e jetës sonë. Zakonisht ato nuk zgjasin shumë, krahasuar me momentet e lumtura dhe të këndshme të jetës.

Prandaj, ja nja dhjetë këshilla për zgjidhjen e tyre:

Në hyrje të kësaj kumtese, e shoh të udhës të jap konstatimin me të cilin pajtohen të gjithë studiuesit tanë se në kuadër të gamës së veprimtarisë botuese të literaturës islame, pa dyshim se përkthimi i Kur’anit zë vend të veçantë dhe ka një shtrirje kohore më se 100-vjeçare.

Sivjet u mbushën 20 vjet nga botimi komplet i përkthimit të Kur’anit në gjuhën shqipe, që paraqet një ngjarje të shënuar në rrafshin fetar e kulturor, por në të njëjtën kohë zë fill edhe botimi i veprave dhe revistave te mirëfillta me përmbajtje islame.

Këtyre ditëve, pikërisht para fillimit të muajit të bekuar të Ramazanit, duke pritur urime nga institucione dhe organizata të ndryshme, siç është bërë traditë vite me radhë, si këtu në Zvicër, po ashtu edhe në vende tjera të mbarë botës, u befasuam me dy shkrime në gazetën e përditshme zvicerane Tages Anzeiger, ku ...

Edhe pse mësimi përmendsh nëpër shkollat perëndimore dhe në ato që mëtojnë t’i imitojnë ato, e kanë nxjerrë nga plani mësimor të mësuarit përmendsh, sërish ne gjatë gjithë jetës mbetemi të detyruar që gjëra të caktuara t’i mbajmë në mend...